Cezmína paraguajská, Yerba maté - nareazaná - Ilex paraguariensis
Kód: BR-P02956Podrobný popis
Cezmína paraguajská, Yerba maté - nareazaná - Ilex paraguariensis
Maté (yerba maté) je pravdepodobne najobľúbenejší juhoamerický nápoj pripravovaný z lístkov cezmíny paraguajskej.
Cezmína paraguajská je vždyzelený strom vysoký asi 15 m, ktorý sa pestuje hlavne na území Argentíny, Brazílie, Čile, Uruguaja a Paraguaja. "Čaj" pripravovaný z lístkov cezmíny, je známy predovšetkým svojimi výraznými povzbudzujúcimi účinkami. Obsahuje kofeín, vďaka ktorému prispieva k potlačeniu duševnej a telesnej únavy.
Maté sa pije z nádoby zvanej kalabasa. Nálev je svetlo žltý, má delikátnu, reznú a ľahko natrpknutú chuť.
Priaznivé účinky maté:
- podporuje vylučovanie vody z tela,
- podporuje metabolizmus lipidov,
- kontrola telesnej hmostnosti,
- osvieženie tela.
Maté sa pije z nádoby zvanej kalabasa. Nálev je svetlo žltý, má delikátnu, reznú a ľahko natrpknutú chuť.
Použitie
Lístky zalejte horúcou vodou (teplota 80-90°C) a nechajte 3-5 minút lúhovať. Potom sceďte.
Čím dlhšie necháte nálev lúhovať, tým je povzbudivejší, ale pozor, po asi 5 minútach začína horknúť. Z jednej dávky je možné pripraviť ďalšie nálevy. Maté môžete piť v ktorúkoľvek dennú dobu. Možno podávať s limonádou, džúsom, prípadne ochutiť javorovým sirupom alebo medom.
Upozornenie
Obsahuje kofeín, nie je vhodný pre deti do 15 rokov, tehotné a dojčiace ženy.
V prípade záujmu o väčšie množstvo alebo o veľkoobchodnú spoluprácu, nás neváhajte kontaktovať. Kontakty na našich obchodných zástupcov a viac informácií nájdete tu: https://www.bioruza.sk/velkoobchodny-predaj
Pre recepty, ako bylinky používať, ako si urobiť bylinný čaj, tinktúru masť a ďalšie si prečítajte náš článok tu:
https://www.bioruza.sk/a/bylinne-pripravky-alebo-ako-pouzivat-susene-byliny