Začnime biológiou. Pestrec mariánsky je rastlina patriaca do čeľade astrovité, jeho latinský názov je Silybum marianum. Navonok vyzerá veľmi podobe ako bodliak. Dorastá do výšky 60 – 150 centimetrov a jedná sa o jednoročnú alebo dvojročnú rastlinu, teda kvitne buď každý, alebo každý druhý rok. Pestrec mariánsky pochádza z oblasti Stredomoria, Ázie a vo voľnej prírode sa s ním môžete stretnúť aj na Kanárskych ostrovoch. Napriek tomu, že na prvý pohľad pochádza z relatívne exotických krajín, v skutočnosti vôbec nie je náročný na podmienky. Vedeli ste, že vypestovať ho môžete bez problémov aj na Slovensku?
Altevita Pestrec mariánsky – plod drvený (jemný) 300g
Kód: ALTEOR07Podrobný popis
V tomto popise vám povieme všetko, čo by ste o Pestreci mali vedieť.
Vedecky dokázané účinky
Pozitívne účinky Pestreca na ľudský organizmus si všimli už dávni ľudoví liečitelia. Postupom času sa touto rastlinou začala zaoberať veda, ktorá v listoch, kvetoch, ale najmä tvrdých plodoch Pestreca objavila cenné látky vhodné na podporu rozličných orgánov ľudského tela. Predstavme si aspoň niektoré z nich.
Flavolignany a Silymarín
Najmä kvôli vysokému obsahu týchto dvoch látok je Pestrec tak významný pre medicínu a liečiteľstvo. Flavolignany a Silymarín sú totiž dôležité pre správne fungovanie pečene. Pečeň ich využíva na elimináciu toxínov a jedov, zároveň prispievajú k regenerácii poškodených buniek pečene a ochraňujú ich pred pôsobením nežiadúcich látok.
Pečeň je každodenne zaťažovaná a bez týchto látok nedokáže dobre plniť svoju funkciu. Toxíny sa následne v tele ukladajú a spôsobujú vážne problémy. Pečeň je potrebné podporovať a regenerovať preventívne, no zvýšený príjem Flavolignanov a Silymarínu je dôležitý špeciálne pri rôznych otravách tela, či už hubami, alkoholom, alebo toxínmi z jedla. Pri otravách musí pečeň bežať na plný výkon, aby si s nežiadúcimi látkami poradila. Pestrec už dávni ľudoví liečitelia využívali ako „protijed“ po rôznych otravách. Jeho účinok je cenený dodnes, Pestrec je nosnou zložkou mnohých liekov dostupných v lekárňach, a to aj na prepis.
Okrem regenerácie pečene tieto zložky napomáhajú aj správnemu fungovaniu, detoxikácii a regenerácii zvyšku tráviacej sústavy, najmä žalúdku a žlčníka. Pestrec sa často používa aj na zmiernenie nevoľnosti.
Aminokyseliny a mastné kyseliny
Aminokyseliny sú dôležitým antioxidantom, teda slúžia na zabraňovanie oxidačnému stresu buniek a napomáhajú ich rýchlej regenerácii. Oxidačnému stresu sú bunky vystavované najmä pri zápaloch a vírusových ochoreniach, Pestrec tak urýchli liečbu rôznych ochorení a slúži ako dobrá prevencia.
Mastné kyseliny sa zas vyznačujú tým, že sú najzdravším typom tukov. Pestrec obsahuje viacero druhov mastných kyselín, z najúčinnejších spomenieme napríklad kyselinu linolovú. Tá má unikátnu vlastnosť – spomaľuje starnutie organizmu. Za starnutie totiž môžu voľné radikály, ktoré sa postupne rozširujú do celého tela. Kyselina linolová dokáže tieto voľné radikály eliminovať, a tak aj spomaľovať proces starnutia.
Flavonoidy
Tie sú významné najmä pre ich pozitívny vplyv na kardiovaskulárnu sústavu, pozitívne vplývajú na zdravie ciev a srdca. Ich účinok sa prejavuje na zlepšenom prekrvení všetkých častí organizmu. Tento účinok je dokonca tak výrazný, že Pestrec je zložkou niektorých prípravkov na skvalitnenie erekcie. Pomáha totiž zlepšiť prekrvenie pohlavných orgánov, teda priamo vplýva na mužskú potenciu.
No to stále nie je všetko. V menšom množstve sú v Pestreci zastúpené aj mnohé ďalšie cenné vitamíny a minerály, ktorých spojenie vytvára skutočne silnú kombináciu s množstvom pozitívnych účinkov. Pestrec pomôže napríklad aj pri zmierňovaní migrén, depresií, stresu, úzkosti, dokonca pomáha znížiť hladinu cholesterolu v tele a vo forme obkladov pomáha aj pri liečbe kožných ochorení. Neuveriteľné, čo dokáže jeden obyčajný bodliak...
Negatívne účinky a formy užívania
Negatívne účinky spozorované neboli, užívaniu by sa ale mali vyhnúť tehotné ženy, osoby trpiace zvýšeným tlakom a nedostatkom železa a vápnika. Pestrec mariánsky by sa nemal užívať v spojení s mliekom a alkoholom. V ostatných prípadoch je jeho užívanie bezpečné a bez vedľajších účinkov.
Pestrec môžete užívať v podobe čaju z listov a kvetov, vyrábajú sa aj rôzne oleje a tinktúry. Najviac účinných látok je však obsiahnutých v plodoch, ktoré sa drvia.
ZHRNUTIE
Výťažok z pestreca mariánskeho môže pomôcť chrániť pečeň pred poškodením spôsobeným chorobou alebo otravou, aj keď je potrebný ďalší výskum.
Zloženie: 100% pestrec mariánsky (Silybum marianum)
Odporúčané dávkovanie: 1 čajovú lyžičku (2,5g) zapiť 2-3dcl vody . Užívať 2-3 krát denne.
Upozornenie: Pri zhoršenom zdravotnom stave, užívaní liekov, tehotenstve, dojčení o užívaní sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom. Uchovávajte mimo dosahu detí.
Hmotnost : 300g